Kostenopbouw IbbA-huis


Je gaat een kavel kiezen en een huis bouwen. Maar hoe ziet het kostenplaatje er eigenlijk uit? We hebben voor een IbbA Start-huis alle kosten op een rijtje gezet.

 

Bekijk het kostenplaatje (pdf)

Bijkomende kosten

 

Bij het bouwen van je huis zijn er bijkomende kosten voor het afsluiten van de financiering (hypotheekadvies, afsluitkosten voor de IbbA-Starterslening en NHG, de notaris en de rentekosten tijdens de bouw). Wettelijk is vastgelegd dat de bijkomende kosten voor een vast percentage mogen worden meegenomen in de hypotheek. Voor 2016 is dat 2%.

Omdat de werkelijke bijkomende kosten hoger zijn moet elke deelnemer die zijn hypotheek afsluit in 2016 zelf tijdens de bouw ten minste € 4.500 - € 5.500 uit eigen middelen (spaargeld) betalen. Het betekent dat je eigen geld moet hebben (gespaard) om een deel van deze kosten te betalen. 

Spaar voor inrichtingskosten

 

In bovenstaand voorbeeldkostenplaatje zijn ook kosten niet opgenomen, waar je wél mee te maken krijgt. Je huis wordt casco opgeleverd met betonnen muren en vloeren. Je hebt dus geld nodig voor:

  • inrichting en meubilair
  • gordijnen en vloerbedekking
  • tuinaanleg en erfafscheidingen

 

Spaar voor extra's

 

Het bedrag dat is gereserveerd voor je keuken is ook het bedrag voor extra's (denk bijvoorbeeld aan een buitenkraantje, aansluiting droger, extra stopcontacten). Ga er vanuit dat je niet het hele bedrag voor de keuken overhoudt. Ook als je een luxere keuken wilt, heb je meer eigen geld nodig.

Overige kosten

 

Bij een eigen huis heb je maandelijkse vaste lasten zoals je hypotheek, maar je hebt ook variabele kosten voor telefoon, gas of stadsverwarming, licht en water en televisie. En niet te vergeten (jaarlijkse) kosten voor verzekeringen, WOZ, verontreinigingsheffing, Waterschap enzovoort. Op termijn krijg je ook te maken met onderhoudskosten.