Dennis en Lisette kozen voor Noorderplassen
Dennis en Lisette kozen voor Noorderplassen

Wat is IbbA?

 

Een eigen laten huis bouwen? Dat kan bijna iedereen. Want in Almere hebben we IbbA, een starterslening voor zelfbouwers. Hiermee is het bouwen van een eigen huis ook haalbaar voor mensen die anders alleen in aanmerking komen voor een huurwoning.

 

De gemeente Almere en Woonstichting de Key vinden dat iedereen een eigen huis moet kunnen bouwen. Daarom hebben zij de IbbA-regeling opgezet. Hiermee krijgt bijna iedereen de kans om zelf te bouwen. IbbA staat namelijk voor ‘Ik bouw betaalbaar in Almere’.

Het uitgangspunt bij IbbA is dat je leent wat met jouw inkomen kan lenen, de rest van de investering vn jouw IbbA-huis wordt aangevuld vanuit de IbbA-Starterslening. De basis voor deze lening is de SVn-starterslening: een landelijke financiële regeling die gemeenten kunnen aanbieden zodat meer mensen een eerste eigen woning kunnen kopen. Bij IbbA kies je een van de IbbA-kavels in de stad. Vervolgens bepaal je op basis van jouw financiële mogelijkheden hoe je wilt wonen. Je hebt doorgaans keuze uit twee woningvarianten: IbbA Start (wat kleiner huis op kleinere kavel) en IbbA Extra (wat groter huis op wat grotere kavel).

Jij bent de opdrachtgever


Als je je kavel hebt gekozen, komt het leukste deel: bedenken hoe jouw huis er uit moet zien. Voordat je dat doet, realiseer je dan nog wel even dat je op weg bent om zelf een huis te laten bouwen, jouw IbbA-huis. Jij bent opdrachtgever, je bent geen consument, maar producent van je woning. Immers, je koopt met IbbA geen huis, jij bouwt je IbbA-huis. De rol van opdrachtgever is een uitdaging. Je moet keuzes maken, samenwerken, geduld hebben als het moet. 

IbbA in het kort


- Schrijf je in
- Kies een kavel
- Kies een bouwbegeleider
- Kies een IbbA-bouwplan en pas het aan aan je wensen (binnen je budget)
- Regel de hypotheek en de Starterslening
- Start met de bouw van jouw eigen huis